Välkommen in för att ta dig ut!
Tjur på bete i Björkeröd

Nu är det djur i hagarna- vad gör jag?

Nu är det djur i hagarna – vad gör jag? 🐄🐐🐑

Ett säkert vårtecken är att betesdjuren kommer ut i hagarna. På Kullaberg finns det redan nu kor, tjur och kalvar i Björkeröd och sedan en tid tillbaka betar getter i närheten av Åkersberget på västra Kullaberg.

Här kommer fem tips om hur du visar hänsyn mot betesdjuren:

Välj annan väg om du kan!

Det är tillåtet att korsa hagar eller betesmarker med betande djur, så länge du respekterar och inte stör djuren. Men välj gärna andra vägar runt hagen.

Håll avstånd!

Om du är i en beteshage med djur, håll så långt avstånd som möjligt, var uppmärksam på djurens beteende och uppträd lugnt. Att gå in i en beteshage med djur sker alltid på egen risk.

Koppla hunden!

Hunden ska alltid vara kopplad i våra naturreservat. Håll den långt från djuren och gå hellre runt hagen än genom den, om det är möjligt.

Var extra försiktig när det finns djurungar!

Var särskilt försiktig och uppmärksam så att du inte stör kor, hästar och får under den tid de föder ungar, eller när det finns kalvar, föl och lamm i en hage. Gå inte emellan utan försök att hitta en annan väg och håll så långt avstånd till djuren som möjligt.

Stäng efter dig!

Finns det grindar är det viktigt att stänga dem ordentligt så att djuren inte smiter ut.

Foto: Tjur på grönbete, Björkeröd

Djurhållare: Ingemar Bengtsson

Fakta: Betesdjuren – de sanna naturvårdarna

Betesdjuren är de sanna naturvårdarna. När de trampar runt sprider de frön och frilägger jord där nya växter kan gro. De kan beta på steniga och svårtillgängliga platser, mark som vi inte annars kunnat använda. Då är det ingen växt som tar överhanden utan i stället kan många växter samsas på liten yta. Länsstyrelsen samarbetar med en mängd olika djurhållare som förser beteshagarna i naturreservat och nationalparker med djur som kor och tjurar, får och getter.

Om kor

Kornas bete är varierat och det tunga trampet från klövarna skapar ytor där frön kan gro och bla orkidéer trivas. I trampet och jord/sandblottorna som djuren bökar fram blir det fina livsmiljöer för andra arter som vilda bin eller sandödlor. Dynglevande insekter trivs i komockorna.

Om får

Får kommer till sin rätt om betesmarkerna är under igenväxning och håller på att sluta sig. Får är experter på att röja bort undan nya skott och björnbär. I blomrika/artrika marker ska man undvika får, då de äter blommor och knoppar allra först.

Om getter

Getter är också bra betesdjur att använda i otillgängliga och marker som växt igen.

Om hästar

Hästar går ofta i för små betesmarker och trampar då sönder grässvålen och orsakar skador på trädens bark. Men i större betesmarker kan de vara utmärkta betesdjur. Hästarna är tunga och skapar blottor i markskiktet. Dynglevande insekter trivs i hästarnas bajs.